Header Ads

Başarılı Diyet Programı Ve Yapılmaması Gerekenler

Başarılı diyet  programı yapmak istiyorsanız diyetinizi yaparken  yaptığınız ufak tefek hataları ortadan kaldırmanız gerekiyor.Bu küçük hatalar yüzünden kilo verip eski pantolonunuzu giyme hayalinizi gerçekleştiremeyebilirsiniz.



Başarılı diyet  programı yapmak istiyorsanız diyetinizi yaparken  yaptığınız ufak tefek hataları ortadan kaldırmanız gerekiyor.Bu küçük hatalar yüzünden kilo verip eski pantolonunuzu giyme hayalinizi gerçekleştiremeyebilirsiniz.Diyet yaptığınız halde kilonuzda en ufak bir değişiklik olmuyorsa ya da verdiğiniz kiloyu kısa bir sürede tekrar alıyorsanız 10 hatadan birini yapıyor olabilirsiniz.İşte yapılmaması gerekenler:
HIZLI DİYETLERİ YAPMAK
10 kiloyu hemen verme düşüncesine kapılıp hızlı bir diyete başvurursunuz.Her gün greyfurt,lahana çorbası gibi düşük kalorili besinleri tüketirsiniz.Bu şekilde aldığınız kalori 1000′i geçmez.Ancak kaloriyi az aldığınız için de metabolizmanız yavaşlar ve zayıfladıktan sonra metabolizmanız yavaş olduğu için verdiğiniz kiloları tekrar almaya başlarsınız.
KAHVALTIYI ATLAMAK
Kahvaltıyı atlamak size daha düşük kalori alacağınızı düşündürebilir fakat tüm gün boyunca açlık hissi ve mide kazınmasıyla başa çıkmak zorunda kalacaksınız.Bu açlık hissi yüzünden gün içinde bir şeyler atıştıracaksınız ya da öğle yemeğinde çok aç olduğunuz için büyük boy menüleri tercih edeceksiniz.Bu şekilde daha fazla kalori alıp vermek istediğiniz kiloları veremeyeceksiniz.Hatta kilo alma sorunu bile gündeme gelecektir.Ancak lif ve protein yönünden zengin bir kahvaltı yaparsanız gün içindeki açlık hissiniz düşecektir.Uzmanlar sağlıklı kahvaltı yapan bireylerin kilolarını koruma oranlarının daha yüksek olduğunu söylüyor.
ARA ÖĞÜNLERİ TAKİP EDEMEMEK
Her öğün kalori hesabı yapıyor olabilirsiniz. Peki öğünlerin dışındaki atıştırmaların kalorileri ne olacak?Mesela masanızda duran kek,kreker gibi besinler ya da doğum günü pastasından bir dilim.Bu öğün dışı yediğiniz abur cuburlar yaptığınız diyeti mahvedebilir.Kalori hesaplamak istiyorsanız işe bunları da hesaba katarak başlayın.
ARA ÖĞÜNLERİ ATLAMAK
Atıştırmalıkları planlı bir şekilde tüketmiyorsanız bu abur cuburlar sizin bel bölgenize yağ olarak geri dönecektir.Atıştırmalıkları planlı bir şekilde yerseniz  bu durumun aksine kilo vermeniz kolaylaşacaktır.Gün içinde bir kaç küçük öğün ve planlı şekilde atıştırmalık tüketenler daha kolay bir şekilde kilo verip kilolarını muhafaza edebiliyorlar.Peki ara öğünlerin faydası ne? Ara öğünler gün içinde metabolizma hızınızı yüksek tutmanızı sağlıyor.Özellikle bu ara öğünlerde tükettikleriniz yüksek proteinli besinler ise. Kuruyemişler de ara öğün için tercih edilebilecek besinler. Çünkü kuruyemişlerin protein oranı yüksek.Yapılan araştırmalar ara öğünlerinde kuruyemiş tüketenlerin, tüketmeyenlere göre daha zayıf olduklarını söylüyor
DÜŞÜK YAĞLI BESİNLER TÜKETMEK
Diyet yaparken dikkat edilen bir konuda besinlerin yağ miktarı.Diyette az yağlı yiyecekler tercih edilir ancak her az yağlı yiyeceğin az kaloriye sahip olduğu düşünülmemelidir.Mesela önünüzde yağsız bir dilim pasta duruyor.Sizin aldığınız kalori normal yağda olan bir dilim pastadan daha fazla olabilir.Tükettiğiniz yiyeceklerin yağ,şeker,kalori miktarlarını bilmek istiyorsanız o yiyeceğin besin öğelerini kontrol edin.
ÇOK FAZLA KALORİLİ İÇECEKLER TÜKETMEK
Kalori hesabı yapılırken genellikle içecekler çok fazla hesaba katılmaz.Bazı aromalı içecekler,alkoller 500 kaloriden fazlasına sahip.Bu 500 kalori göz ardı edilemez.Aynı zamanda meyve suları,gazlı içecekler de yüksek kaloriye sahip.Kötü olan ise bu içeceklerden kalori aldığımız halde açlığımız bastırılmıyor.
SUYU AZ İÇMEK
Diyette en büyük ve düzeltilmesi en kolay olan hata az su tüketmek.Su kalorilerinizi yakmaya yardımcı olan en gerekli içecektir.Vücudunuzu susuz bırakırsanız metabolizmanız düzensizleşir ve kilo vermeniz çok zorlaşır.Araştırmalar günde 8 bardak su içen kişilerin daha az su tüketenlere göre kalorilerini daha hızlı yaktığını söylüyor.Bu yüzden yemeklerinizin yanında ve ara öğünlerde su tüketmeyi ihmal etmeyin.
SÜT ÜRÜNLERİNİ KESMEK
Peynir,dondurma ve tam yağlı sütler diyet listesinde olmaması gerekenler olarak düşünülür.Ancak süt ürünlerini tüketmemek büyük bir hata olabilir.Bazı araştırmalar vücuda kalsiyum alındığında yağ yakımının arttığını,kalsiyum alımının azaltıldığında ise vücudun fazla yağ ürettiğini söylüyor.Sadece kalsiyum değil süt ürünlerindeki bileşenler bunu daha iyi sağlar.Bu nedenle süt ürünlerinden vazgeçmek yerine yağsız olanlarını tercih etmemiz gerekir.
HER GÜN TARTILMAK
Her gün tartılmak sizi hayal kırıklığına düşürebilir.Haftada bir düzenli tartılmak uzun vadeli sonuçlar alabilmeniz için faydalıdır.Hedefiniz haftada 1 ya da 2 kilo vermekse haftanın sonunda bu kilolardan kurtulduğunuzu görmek sizi memnun edecektir.Sonuç olarak bu yöntem günlük iniş çıkışlarınızı görmeden haftada kaybettiğiniz kiloları görüp motive olmanızı sağlayacaktır.
GERÇEKÇİ OLMAYAN HEDEFLER BELİRLEMEK
Kendinizi bir haftada 10 kilo vereceğim diye şartlandırırsanız muhtemelen bundan başarısızlıkla çıkacaksınız.Bu 10 kiloyu vermenin de mümkün olmadığını düşünürseniz diyete başlamak istemeyeceksiniz.Diyetinizi planlı bir şekilde yapıp haftada 2 kilo verseniz bile bundan memnun kalmayacaksınız.Bu yüzden gerçekçi hedefler ile başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.Hedefinizi belirleyemiyorsanız bir diyetisyene başvurabilirsiniz.