Header Ads

Şeker Kamışı Pekmezi Üretimi Ve Faydaları





Şeker Kamışı Pekmezi Yapılışı

Şeker kamışları üst tohumları beyazlaşınca hasat zamanının geldiği anlaşılmaktadır. Hasat edilen şeker kamışlarının yaprakları uzaklaştırılır üst kısmı kesilir. Ardından ezme makinesinden geçirilerek bitkinin açık yeşil renkteki suyu alınır. İpek elekte ve tülbentte dört kere süzme işleminden geçirilerek kazanlar içerisinde odun ateşinde kaynatılmaya başlanır. Şeker kamışı suyu kaynamaya başladığında önce üst tarafındaki kaymak tabakası alınır. Kaynama devam ettiği sırada üzerinde oluşan köpük, kepçelerle alınır. Belli bir süreden sonra şeker kamışı suyu koyu hal almaya başlar ve rengi kahverengine döner. Kaynama işlemi 8-10 saat arasında sürmektedir. 100 kg şeker kamışı suyundan 15 kg pekmez üretilmektedir.

Şeker Kamışı Pekmezinin Faydaları

1. İçerisinde barındırdığı demir mineralleri sayesinde iyi bir kan yapıcıdır. Kan değerleri düşük olan (Anemi) hastalarında çok büyük fayda sağlar. Bunların yanında kan dolaşımını da rahatlatmaktadır. Damar sertliğine karşı iyi gelmektedir.
2. Kalsiyum bakımından çok zengin olması nedeniyle Kemik erimesi riskini azaltmaktadır. Çocukların kemik ve diş gelişimini üzerinde etkilidir.
3. Menopoz döneminde bayanların tüketmesi önerilmektedir.
4. Hamilelikte ve bebek gelişiminde çok faydalıdır.
5. Soğuğa karşı vücut direncini arttırıcı özelliğe sahiptir.
6. Karaciğeri destekler, sarılığa karşı koruyucudur.
7. Vücudun Ph dengesini korur.
8. İyi bir antioksidandır.
9. Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir. Mide hastalıklarına, özellikle ülser, iyi gelmektedir.
10. Astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır. Balgam söktürücü ve öksürüğü kesici özelliği vardır. Gargara yapıldığında ağız ve boğaz hastalıklarını iyileştirmede etkilidir.
11. İdrar yolları açıcı özelliktedir. Prostat rahatsızlığı olanlara tavsiye edilmektedir. Bağırsakları çalıştırmaktadır.
12. Migren atakları önlemeye yardımcı olmaktadır.
13. İnsanlığın korkulu rüyası akciğer kanserinin, pankreas kanserinin ve kolon kanserinin önlenmesine yardımcı olur.
14. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, tüberkülozlu hastaların, iyileşme dönemi diyetinde yer alması önerilmektedir.
15. Şeker kamışından elde edilen bitki suyu güzellik salonlarında da kullanılmaktadır.
16. Mineraller ve vitaminler açısından zengin olduğu için kansızlık, yorgunluk ve stres gibi sorunları olan insanlara, sporculara ve çocuklara özellikle önerilir.
17. İçeriğindeki şeker ağırlıklı olarak sakaroz şeklinde olduğu için kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmemektedir. Bu nedenle de şeker hastaları tarafından kullanılabilecek tatlıdır.

kaynakça : bilgiustam.com

Hiç yorum yok